Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Egy csipet ebből, egy csipet abból :)

Friss topikok

  • Iceflowerz: Nézd, ez a mondat igazából az Angliai kiutazásom okán került be. Kint, idegen országban, jó volt l... (2014.08.28. 20:34) Afrika és a nők
  • semmiextra: És mért nem lepődtem meg a végén... :) prűd veszély! Mi inkább élvezzük az életet, szeretjük a sze... (2013.09.16. 19:23) Az én gólyatáborom
  • Iceflowerz: @ShaddixXx: Köszönöm :) ma jövök a következővel :) (2013.07.27. 12:33) Shrek (Mesék és a valóság 1.)

2014.10.02. 15:05 Iceflowerz

Mulan (Mesék a valóságban 2.)

Tavaly volt egy kísérletem, hogy feltárjam a legtöbb mese eredetét, ám ez a kísérlet a 2. bejegyzés első bekezdésén nem jutott túl. Most újra nekiültem, fejben összeraktam a vázlatot, és elkezdtem a bevezetésen gondolkodni, mit tudnék előhúzni  az emlékeim tárházából a mesével kapcsolatban. A kis sárkányon kívül semmi más nem jutott eszembe, csak a cseresznyevirág színei. Aztán megnyitottam a tavaly bejegyzés vázlatát, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy ugyanezzel kezdtem akkor is. Szeretem a színeket, pont azért, mert vidámságot sugároznak. Ahogy a mese is, a nomád pusztítások szörnyűségei mellett a színekkel tökéletesen érzékelteti a békét és a harmóniát.

 

 

 

Hua Mulan alakját egy kínai balladában örökítették meg, Kína történelmének hosszú ideje részét képezi az élettörténete, ám "felkapottá" csak a '98-as Disney mesével vált. Mulan feltehetőleg az V. század közepén élt, Észak-Kínában, a Sua-dinasztia uralkodása alatt. A mesében egy feltűnően szép, de csetlő-botló fiatal lányként mutatják be, akinek a legfőbb feladata, hogy megfelelő férjet találva lenyűgözze leendő anyósát. A valóságban nem lehetett olyan szeleburdi, az akkor kötelező női munkák mellett harcművészetet is tanult apjától, szabadidejében pedig stratégiai könyveket olvasgatott. A mesében a hunok támadják az országot, a valóságban mindenféle nomád nép tört akkor rá Kínára, így a császár behívta az ország férfi lakosságát katonai szolgálatra. Mulan tudta, hogy az apukája idős, az öccse pedig túl fiatal, ezért valószínűleg egyikük sem élné túl, így önként - a szülei támogatásával - férfinak álcázva magát jelentkezett az apja helyett. Jó ötlet volt a mesében egy oda illő dallal érzékeltetni, hogy milyen nehézségekkel küzd egy törékeny lány a sok erős férfi között, és ha elég kitartó, elérheti amit akar. A valóságban feltehetőleg nem volt ilyen gondja, ugyanis a legenda szerint apját álruhában kihívta egy párbajra, majd le is győzte, ezzel elnyerve szülei támogatását, bebizonyítva, hogy alkalmas a harcra.

 

 

Keményen edzett, igyekezett elhagyni minden nőies vonását, sokszor elvállalva az éjszakai őrködést, de ha ez mégsem sikerült, akkor is csak ruhában volt hajlandó aludni. Nem volt olyan problémája, hogy Moshu nevű sárkánya felébressze, mielőtt egy férfi belépne a sátorába, ugyanis bármily meglepő, nem volt ennyire elővigyázatlan, de nem is volt sárkánya. Ám a saját nemiségét nem egyszerű levetkőzni senkinek, még ő sem mindig tudta (megfelelő) férfinak kiadni magát, amiért társai egyre többet heccelték, majd a végén verekedést produkáltak vele. Ekkor lépett közbe Jin Yong és felajánlotta, hogy megosztja a sátrát Mulánnal. (Bármily meglepő, a mesében megváltoztatott névvel, de ő fogja a szerelmi szálat jelenti és nem csak ott. :) ) 12 évig szolgált a seregben, ebből feltehetőleg közös sátorlakók voltak Jin Yonggal, aki szép lassan beleszeretett a katonalányba, ám nem tudva az igazságot, megijedt a saját érzelmeitől. Ez több kérdést is felvet vele kapcsolatban, de lehet jobb, ha ezeket most nem tesszük fel. 

 

 

Minden megváltozott, amikor egy csatában Mulan megsebesült, és egy fiatal lány, Han Mei kezdte ápolni. A lány szépen lassan beleszeretett a jóképű! katonába, de az igazsággal ő sem volt tisztában. Itt ágazik el a legenda, legalábbis én két ellentétes verzióba is belebotlottam, de szerencsére mind a kettő ugyanoda fut ki.  Az egyik, hogy Mulan nem akarta a lányt megbántani, ezért előtte is, és a katonái előtt is felfedte igazi kilétét. A másik, hogy a sebesülése után leszerelt, a császár pedig kitüntette hősiességéért, ahol mindenki legnagyobb megrökönyödésére női ruhában jelent meg. 12 hosszú év után végre ugyanazzá lehetett, mint amikor 18 évesen elhagyta a szülői házat. Jin Yong legnagyobb szerencséjére.  Miután kiderült, kicsoda is Mulan valójában, - a mesében is gyönyörűen illusztrált módon - Jin Yong megjelent a szülői háznál és az apja beleegyezésével feleségül vette Mulant.

 

 

 

Mulan alakja évszázadok óta a kínai mondavilág tagja, hősiessége példázza a kitartás és az önfeláldozás erényét. A legenda igazi tartalma pedig az egyenjogúság férfi és nő között.

 

 

Facebook: https://www.facebook.com/Jegviragblog?fref=ts

Szólj hozzá!

Címkék: mesék mulan


A bejegyzés trackback címe:

https://iceflowerz.blog.hu/api/trackback/id/tr46753189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása